2016. október 25., kedd

Izolde Johannsen: Róma

Bár sokak számára hihetetlennek tűnhet, de a Twilight előtt is születtek vámpírregények, és nemcsak külföldön, de magyar író tollából is.



A vámpírok mindig megmozgatták az emberek fantáziáját, különleges élőhalott voltukkal, a nem mindennapi táplálkozásukkal és mondjuk ki, egyszerűen van bennük valami szexi.
A Róma című regényben, amely A kárhozat éjjele trilógiának az első kötetébem, az írónő nagy fába vágja a fejszéjét, végigkalauzol minket a Római Birodalom hosszú-hosszú történetén mindezt egy vámpír szemén keresztül.
Caspar egy kelta törzsfő fiaként látja meg a napvilágot, ám a családját hamar elveszti és kamaszkoráig a rómaiak rabszolgaként tartják, csak a tetoválásai árulkodnak ősi származásáról. Vámpírként végig átéli a Római Birodalom felvirágzását és bukását, miközben emberek, vámpírok és félvérek bukkannak fel az életében, hogy aztán örökre el is tűnjenek belőle.

Hadrianus fala, aminek az építésénél Caspar is jelen volt.


Klasszikus vámpírregényeket nem olvastam még (szégyellem is érte magam), ezért csak a kortárs művekkel van összehasonlítási alapom, de azokkal szinte összehasonlíthatatlan Izolde Johannsen könyve. Nem a szerelemért küzdő vámpírt mutatja be, hanem egy szenvedélyesen közönyös lényt, aki sokszor érzelemmentesen és magányosan, de mindig túlél, miközben lassan mindenki meghal és egy általa gyűlölt birodalom pusztul el mellette.
Van ugyan néhány személy Caspar életében, aki fontos a számára, de ezek a kapcsolatok nincsenek úgy kibontva, ahogyan szerintem sokszor a szereplők motivációja sem volt egyértelmű. Ez egy statikus regény volt számomra. Folyamatosan izgultam olvasás közben, de pont emiatt nem voltak kiugró részek.
Az ókori környezet, az amfiteátrumok, a paloták, a különböző császárok, az ármány, a bukás és a bűntetés viszont nagyon jól megjelenik a regényben. Nagyon nagy falat volt egy ekkora korszakot ilyen formában megírni, de nekem elnyerte a tetszésemet. A kedvencem pedig egy nagyon jó gondolat volt arról, hogy miért táplálkoznak a vámpírok emberi vérrel és mit éreznek közben. Remélem elolvassátok a regényt és ti is rábukkantok.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése