2016. június 1., szerda

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

Talán egy csöppet klisés cím, kis édes borító, na meg a reklám, hogy 2015-ben az All the bright places-t választották meg a legjobb YA-nak a Goodreads-en. Bevallom, én ez utóbbi miatt gondoltam úgy, hogy adok egy esélyt a könyvnek. A végére pedig kiderült, hogy a címnek és a borítónak is mennyire nagy jelentősége van.



A Veled minden hely ragyogó igazából ugyanúgy indul, mint minden más young adult könyv. Van egy lány, Violet, akit nem értenek meg és van egy fiú Theodore (a továbbiakban csak a vezetéknevén Finch), akit nos... szintén nem értenek meg. Ezen kívül úgy tűnik ők ketten csak abban hasonlítanak, hogy az utolsó évüket töltik a középiskolában. Aztán egy nap összetalálkoznak kisvárosuk legmagasabb pontján, az óratoronyban és lassan rájönnek, hogy segítőtársai lehetnek egymásnak egy nehéz időszakban.

Ezután a történet után úgy éreztem, hogy mégsem nőttem ki a young adult könyvekből és bár ez összességében nem egy boldog történet, mégis szeretnék még ezer és ezer ilyet olvasni, vagy csak azt, hogy ez az egy soha ne érjen véget. Violet és Finch annyira különleges és szerethető karakterek, olyan valós problémákkal, amelyekre nem mondhatja azt senki, hogy "tinédzserek nyavalygása". Az óratornyos találkozásuk és a közös földrajzos projektjük során az egyedüli támaszaivá válnak egymásnak. Hihetetlenül szoros kapcsolat alakul ki közöttük miközben felfedezik Indiana állam érdekes helyeit és igyekeznek mindenben megtalálni a szépet.

Talán valakinek a fentebb említett dolgok mind csak egy hatalmas kliséhalmaznak tűnik a történet, de számomra tele volt élettel az egész. Megmutatta, hogy mindennek van jó és rossz oldala, hogy létezik olyan, hogy valaki nem lábal ki egy törésből és keserű marad örökre, vagy egyszerűen csak feladja. Vagy továbblép és mer boldog lenni, de nem felejt.
A Veled minden hely ragyogó adott nekem két karaktert, akiket örökre a szívembe zártam és az írónő megmutatta vele, hogy lehet még igényes YA-t írni, aminek ráadásul hatalmas üzenete van: figyeljünk oda a szeretteinkre!

A regényből készült filmet 2017-ben mutatják be Elle Fanning főszereplésével. Szerintem tökéletes Violet lesz. :)



2 megjegyzés:

  1. Eddig csak nézegettem ezt könyvet, de most meg is jött a kedvem elolvasni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyes-helyes! Nagyon érdemes elolvasni. :)

      Törlés